fbpx
KARİYER

No-code mu?
Low-code mu?

No-code, geleneksel programlama dilleri hakkında önceden bilgi sahibi olmayı gerektirmeyen bir yazılım geliştirme yaklaşımıdır. Manuel kodlama yerine, No-code platformları, kullanıcıların gelişmiş uygulamalar oluşturmak için bileşenleri mantıksal dizilere sürükleyip bırakabilecekleri görsel modellemeyi kullanır. Bu sayede, kod yazma zorunluluğu olmadan bile karmaşık uygulamalar oluşturmak mümkün olur.

Low-code ise No-code ile manuel kodlama arasında bir yerde konumlanır. Low-code platformları, hem iş kullanıcılarına hem de yazılım geliştiricilere daha hızlı çalışma imkanı sunar. Temel kodu sürekli olarak yeniden oluşturmak yerine, geliştirme hızını artırmak için her iki yaklaşımı da kullanma fırsatı verir. Bu sayede daha karmaşık uygulamaların oluşturulmasını desteklerken, bazı özel gereksinimleri karşılamak için kod düzenlemesi de yapılabilir.

Kısacası, No-code ve Low-code yaklaşımları, yazılım geliştirme süreçlerini daha hızlı ve erişilebilir hale getirirken, geleneksel kodlama yöntemlerinden farklı olarak daha az teknik bilgi gerektirir.

No-code platformların faydaları nelerdir?

No-code mu? Low-code mu?

No-code ve Low-code avantajları ve dezavantajlarına baktığımızda cevap kullanıcı ihtiyacına göre özelleşir.

İşletmenizin hedefleri, kaynakları ve vizyonu dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.

Benzerlikler

No-code ve Low-code uygulamalar ortak hedefleri paylaşır: Yazılım geliştirmeyi hızlandırmak, kodlama hatası riskini azaltmak ve çevikliği artırmak. Bu hedeflere ulaşmada benzerlikler vardır. Her iki teknoloji de görsel tümleşik geliştirme platformlarını (IDE’ler) kullanarak uygulamalar oluşturmak için görsel bir yol sağlar. Her ikisi de sürekli olarak sıfırdan kod yazmak yerine önceden kodlanmış blokları sürükleyip bırakmasına olanak tanır. Temel olarak, daha az kodlama = daha hızlı geliştirme.

Farklılıklar

Bu da bizi düşük kodlu ve kodsuz geliştirme arasındaki farklara getiriyor. İpucu adındadır; Low-code yine de biraz programlama gerektirirken, No-code gerektirmez. Bu, No-code yazılımlarda profesyonel geliştiricilere ihtiyaç olmadığı anlamına gelmez. Yazılım profesyonelleri ve IT ekipleri kod yazmak yerine, yönetim sağlamak ve güvenlik ve ölçeklenebilirlik gibi karmaşık görevleri halletmeye odaklanabilirler.

No-code geliştirme, kullanıcıların tek bir kod satırı yazmak zorunda kalmadan iş uygulamalarını kendilerinin oluşturmasına olanak tanır. Basitçe söylemek gerekirse, No-code platformlar, herhangi bir programlama bilgisi uzmanlığına sahip olmayan ancak belirli bir kullanım durumu için uygulama geliştirmek isteyen kişilere hitap eder.