2025 yılı, İş Süreci Yönetimi (BPM) alanında büyük bir dönüşüm yılı olacak. Yapay zeka, düşük kodlu geliştirme ve akıllı otomasyon gibi teknolojiler, süreç yönetimini daha esnek, akıllı ve kullanıcı dostu hale getirecek. İş dünyası, süreç madenciliğinden adaptif süreç yönetimine kadar geniş bir yelpazede yeniliklerle karşılaşacak.
BPM dünyasını şekillendirecek bu trend ve gelişmeler organizasyonlara da değer katacak. Süreçlerinizi daha verimli hale getirmenin ve rekabet avantajı sağlamanın yollarını keşfetmeye hazır mısınız?
1. Vatandaş Geliştirici ve Otomasyon
Vatandaş geliştirici odaklı BPM araçları, organizasyon genelinde daha fazla kullanıcının süreç iyileştirme fikirlerini belirlemesini, uygulamasını ve ölçmesini sağlarken belirli denetimler uygular. Gelişmiş süreç otomasyonu, BPM bot çalışanlarının oluşturulmasını kolaylaştırarak daha önce insanlar tarafından gerçekleştirilen giderek karmaşıklaşan görevleri üstlenmelerini sağlar.
Tam döngü süreç madenciliği, süreç haritalarını süreç uzmanlarının yardımına ihtiyaç duymadan keşfetmeyi ve iyileştirmeyi kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda süreç uzmanlarının, bu araçların daha geniş kapsamda kullanımı için uygun denetimler oluşturmasını da kolaylaştıracaktır.
2. Süreç İzleme ve GenAI İş Birliği
Üretken Yapay Zeka (GenAI), süreç madenciliği araçlarıyla toplanan veriler üzerinden gerçek zamanlı analiz yapılarak kullanılabilir. Gartner’da BPM başkan yardımcısı ve analisti Marc Kerremans’a göre, bu proaktif yaklaşım, organizasyonların süreçlerini optimize etmelerini ve genel iş performansını iyileştirme konusunda güçlendirecektir.
GenAI, gerçek zamanlı veri akışlarını analiz ederek ve bunları en iyi uygulama süreç akışlarından oluşan bir veri setiyle karşılaştırarak, yeni süreç modelleri oluşturmak veya mevcut olanları iyileştirmek için geliştirilmiş yaklaşımları verimli bir şekilde belirleyebilir.
3. Müşteri Deneyimi Özelliklerinin İş Akışlarına Entegrasyonu
Müşteri deneyimi (CX), işletmeler için giderek daha kritik bir fark yaratan faktör haline geliyor. Pew Research tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, tüketicilerin %86’sının daha iyi bir müşteri deneyimi için daha fazla ödemeye istekli oldukları ortaya çıkmıştır.
BPM platformlarının önümüzdeki yıllarda, müşteri deneyimi özelliklerini iş akışlarına daha sorunsuz bir şekilde entegre etmeye başlaması gerekecek. BPM süreçlerini müşteri deneyimiyle ilişkilendiren şirketler, bunu yapmayan rakiplerine göre daha hızlı, kişiselleştirilmiş ve daha verimli hizmetler sunmada belirgin bir avantaja sahip olacaktır.
4. Otomatik Süreç Keşfi: Kurum Genelindeki Süreçlerin Tam Haritalanması
Süreç madenciliği araçlarının ilk örneği, bir ERP platformu gibi tek bir kritik sistemden alınan günlük dosyalarını analiz ederek hangi iş birimlerinin hangi verileri erişip güncellediğini anlamaya yöneliktir. Ancak bu yaklaşım, artık birden fazla sistemin eylemlerinin birleştirilerek verinin nasıl aktığını ve organizasyonun süreçlerinin tam bir planını sunmaya kadar evrilmiştir.
İş süreçlerinde insan faktörünün çevrimdışı eylemleri, hala geleneksel görüşmeler ve gözlemlerle keşfedilmesi gereken bir alan. Ancak daha fazla süreç adımı çevrimiçi hale geldikçe, tuş kaydediciler ve konum izleyiciler manuel süreçleri daha fazla yakalayabilir.
5. Uyarlanabilir Süreç Yönetimi: Çevik ve Yinelemeli Süreç Modelleme
Adaptif süreç yönetimi, süreç yürütme sırasında ortaya çıkan bilinmeyen faktörlerin ele alınmasını mümkün kılar. Bulut tabanlı entegrasyon araçları, kullanıcılara yapılandırılmış ve yapılandırılmamış iş süreçlerini modelleme imkanı sunar. Bu BPM sistemleri, daha sofistike hale geldikçe, aynı zamanda bir orkestrasyon katmanı olarak kullanılacak ve eski araçlar, robotik süreç otomasyon yazılımları, yapay zeka ve ERP sistemleri gibi lisanslı uygulamaları devreye alacaktır.
6. Süreç Modelleme
BPM’nin önemli özelliklerinden bir tanesi, iş süreçlerini daha iyi anlamak ve geliştirmek için araçlar geliştirmektir. İşletmeler daha önce mevcut süreçleri anlamak için süreç madenciliği ve haritalama için otomatik araçlar keşfettikten sonra süreç modelleme, ekiplerin ne olur-olursa soruları sormasını ve sonuçları iş hedefleriyle uyumlu hale getirmesini sağlayarak bu yeteneği bir sonraki seviyeye taşımıştır. Bu gelişme, süreç düzeyinde uygulama ve mikro hizmet yönetiminde gözlemlenebilirlik araçlarının büyümesini yansıtmaktadır.
7. Yapay Zeka Destekli Otomasyon Ajanları
BPM platformları, süreç tasarımı ve entegrasyonu konusunda başlangıçta yardımcı olacak GenAI modellerini hızla entegre ederken, AI destekli iş akışı ajanları oluşturma sürecine girecek. Bu ajanlar, alt görevler oluşturacak ve geri bildirim ile oylama döngüleri kullanarak bir düzeyde özerklik kazanacak.
8. Düşük Kod ve Özelleştirilmiş Geliştirme Bir Arada
Low-code/no-code geliştirme alanındaki yenilikler, yeni fikirleri daha verimli iş operasyonlarına dönüştürmede önemli bir rol oynamıştır. Model odaklı geliştirme gibi yaklaşımlar, İş Süreci Modeli ve Gösterimi (BPMN) ile Karar Modeli ve Gösterimi (DMN) kullanan araçlarla iş süreçlerinin anlaşılmasını iyileştirerek, IT ve iş ekipleri arasındaki işbirliğini kolaylaştıracaktır. Ayrıca, sistem davranışlarını süreçler olarak modelleme için yeni yaklaşımlar, kodun yeniden kullanılabilirliğini artıracaktır.
9. GenAI ile Şekillenen İş Süreçleri
Üretken Yapay Zeka (GenAI), iş dünyasının her yönünü yeniden şekillendiriyor. BPM, iş hedefleri ve paydaş teşvikleriyle daha uyumlu, daha iyi süreçler oluşturulmasında önemli bir rol oynayabilir. GenAI, iş akışlarını ve belirli görevleri iyileştirebilir, aşağı akış işlerini azaltabilir ve süreçlerin ölçeklenebilirliğini kolaylaştırabilir.
10. Sürekli İş Dönüşümü, Sürekli Değişen BPM
İş dönüşümü, geleneksel olarak zaman sınırlı projelere odaklanıyordu. Araç birleşim hızlanması, iş mimarisini dijitalleştirir ve uygulama destekli süreçlere bağlar. Tüm süreç, hedef iş anahtar performans göstergeleriyle karşılaştırılarak haritalanır ve izlenir. Yapay zeka, süreç optimizasyonu, simülasyon ve akıllı süreç yetenekleri sağlama konusunda daha iyi hale geliyor. Temel uygulamaları tasarlarken ve inşa ederken BPM yeteneklerini uygulamak, BPM’yi mimari desenlerin önemli bir parçası haline getiriyor.
Bu trendler, 2025 yılında BPM alanında kritik bir rol oynayacak. Organizasyonunuzun bu yeniliklere ayak uydurması, rekabet avantajını korumasını sağlayabilir.