fbpx
KARİYER

Yapay zekâ teknolojilerinde meydana gelen gelişmelerin bir ürünü olarak sektörde öne çıkan teknoloji trendleri arasında ilk sıralarda yer alan Metaverse, artırılmış gerçeklik (AR), karma gerçeklik (MR), sanal gerçeklik (VR) ve genişletilmiş gerçeklik (XR) gibi teknolojiler ile gerçek dünyamızın sanal bir versiyonunu oluşturarak dijital dünyada da varlığımızı canlı bir şekilde sürdürmemize olanak tanıyan bir evrendir. Dijital oyunlarla hayatımıza giren ve sonrasında sosyal platformlar aracılığıyla tanıdığımız bu sanal evren, şimdilerde işletmelerin ürün tasarımından operasyona kadar tüm süreçlerini yeniden şekillendirebilecek bir güce ulaşmıştır. Bu güç sonrasında ise “Sektörel Metaverse” kavramı ortaya çıkmıştır. Dijital çözüm ortağı olarak sisteme dahil edilen Sektörel Metaverse, işletmelerin bünyelerindeki çeşitli iş süreçlerini iyileştirip geliştirme yeteğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde gerçek hayatta bulunan bir eylemi sanal dünyanın sınırsız sınırları içerisinde sayısız kopyalar yaratarak işletmelere destek olmaktadır.

Son birkaç yıl içinde birçok firma ve markanın metaverse dünyası içerisinde fabrika kurma veya mağaza açma operasyonları hız kazanmış durumdadır. Gerçeklikle birebir aynı veya hayal edilen modeller, tam ölçekli bir şekilde sanal dünyanın içerisinde simüle edilebilmektedir. Reel dünyadaki zaman kavramı ve yönetimi algısını yerle bir ederek yılları haftalara, haftaları günlere, günleri de saatlere belki dakika ve saniyelere indirgeyebilen bu dünyada iş süreçleri doğal olarak daha kolay, hızlı ve verimli planlanabilmektedir. Koca bir fabrika hazır bir çizim ile saniyeler içerisinde gerçek ölçüleriyle Metaverse dünyasının içerisinde kurulup konumlandırılabilir. Böylece iş süreçlerindeki verimlilik artmakla kalmaz aynı zamanda maliyetleri düşürerek firmalara sürdürülebilir rekabet avantajları sağlar. Bunun yanı sıra sunduğu veri analitiği sayesinde iş gücünün karar verme ve planlama süreçlerini daha hızlı hale getirir.

Sektörel Metaverse, yetenekleri sayesinde iş dünyasının tüm alanlarını derinden etkilemiştir. Sektörün hemen her alanına entegre olabilen esnek bir yapıya sahiptir. Eğitimden üretime, mühendislikten sağlık hizmetlerine, akıllı şehirlerden emlakçılığa, insan kaynaklarından e-ticarete kadar birçok alanda yadsınamaz fayda ve etkileri mevcuttur.

Bunlardan bazıları ise;

  • Gelişmiş uzaktan işbirliği,
  • Eğitim ve simülasyon,
  • Veri görselleştirme ve analiz şeklinde sıralanabilir.


Gerçek zamanlı verilerin kullanımı sayesinde iş süreçleri, tedarik zincirleri, yönetim süreçleri hakkında anlık testler ve doğru analizler yapılarak elde edilen yeni veriler ışığında firmaların stratejik karar verme yetenekleri önemli ölçüde gelişir. Gerçekçi simülasyonlar sayesinde karmaşık sistemler daha da basitleşir ve herkesin fiziki konumlarından bağımsız bir şekilde proje geliştirme, problem çözme, iş birliği yapma olanakları tanır.

İşletmeler için kaçınılmaz bir fırsat haline gelen Metaverse dünyası ve sunduğu avantajlar bize yepyeni bir dünyanın kapılarını aralıyor. Hatta yakın bir gelecekte gerçeklikten daha gerçekçi bir deneyim sağlayabilir.


Referanslar

U. Ananya Babu and Mohan, P. (2022). “Impact of the Metaverse on the Digital Future: People’s Perspective”, 2022 7th International Conference on Communication and Electronics Systems (ICCES), Coimbatore, India, pp. 1-24.

doi: 10.1109/ICCES54183.2022.9835951.

Huynh-The, T., Pham, Q.V., Pham, X.Q., Nguyen, T.T., Han, Z. & Kim D.S. (2023). “Artificial Intelligence For Teh Metaverse: A Survey”, Engineering Applications of Artificial Intelligence, Vol: 117 (A) pp. 1576-1581.

doi: https://doi.org/10.1016/j.engappai.2022.105581.

https://www.tubisad.org.tr/tr/images/pdf/tubisad-bit-2023-tr.pdf

Bir Demo Planlayın